علت اینکه مخاطبان با تاریخ اسلام ارتباط برقرار نمیکنند، این است که کهنگی در روایات تاریخی ما وجود دارد.
به گزارش ستاد اطلاعرسانی موقوفه مهر فاطمی، مراسم رونمایی از کتاب «اُمّاه» به قلم حجتالاسلام حمید سبحانی صدر، با حضور منصوره معصومی اصل، استاد دانشگاه و جمعی از اهالی رسانه صبح امروز در فروشگاه شرکت چاپ و نشر بینالملل برگزار شد.
در این مراسم سبحانی صدر با اشاره به اینکه امسال میلاد حضرت زهرا(س) و دهه فجر مقارن شده است، گفت: توفیقی بود درباره حضرت زهرا(س) قلم بزنم. در مقدمه کتاب که بنا بر دلایلی بعداً حذف شد، نوشته بودم یکی از شیرینترین چیزهایی که برای من وجود دارد، قلم زدن درباره حضرت امالائمه حضرت زهرا(س) است. در سال 86 اولین کتاب را به نام «اسرار فاطمیه» برای این بانوی بزرگ نوشتم که بیشتر به جنبههای معرفتی میپرداخت. سال 93 کتاب «18ساله» منتشر شد که ترکیبی از نثر ادبی و تاریخی و پژوهشهایی درباره حوادثی پس از رحلت پیامبر(ص) و مرتبط با شهادت خانم فاطمه زهرا(س) بود که با استقبال خوب مخاطبان روبهرو شد.
نویسنده کتاب «اماه» ضمن اشاره به دغدغه 10 ساله خود درباره فاطمه زهرا(س) گفت: من دغدغهای داشتم و آن پرداختن به سیره اجتماعی ایشان بود که مورد غفلت است و به نظرم باید حتماً در اینباره بیشتر نوشته شود. کتابهایی درباره سیره این بزرگوار نوشته شده است. شاید گزاف نباشد که بگویم تقریباً اکثر متون کهن و مرتبط به فاطمه زهرا(س) در قرون اخیر را بررسی کردهام. آنچه در کتاب «اماه» ذکر شده مجموعهای پژوهشی گسترده و مستند است.
سبحانی صدر با تأکید بر اینکه ما باید بکوشیم تاریخ اسلام و سیره ائمه علیهمالسلام در همان قرون گذشته خودشان باقی نماند، گفت: علت اینکه جامعه مخاطب با تاریخ اسلام ارتباط برقرار نمیکند، این است که کهنگی در روایات تاریخی ما وجود دارد. در دورههای اخیر که به وقایع اسلام پرداخته شده عمدتاً با رویکرد کلامی و احتجاجی بود. آن شیوهای که ما مدعی هستیم و میخواهیم بر اساس آن تاریخ و سیره را روایت کنیم، این است که از لابهلای کتب کهن آن سیره صحیح را که بزرگان ما سالها روی آن کار کردند، متناسب با نیاز جامعه و متناسب با فهم و ادبیات مخاطب روایت کنیم.
این نویسنده و پژوهشگر تاریخی با اشاره به اینکه با گذشت زمان، واژگانی در ادبیات اجتماعی و سیاسی به زبان ما وارد شده و دغدغهها و نیازهای جدیدی به دنیایمان راه پیدا کرده است، گفت: ما میتوانیم از دل سیره ائمه مسائل را بیرون بکشیم و آنها را بکار ببندیم. دختران امروز میگویند ما میخواهیم حضرت زهرا(س) را الگوی خودمان قرار بدهیم، کدام بُعدشان را انتخاب کنیم؟ چه سنخیتی بین من و خانمی که پدرش پیغمبر است و شوهرش امیرالمؤمنین و فرزندانش حسنین هستند، وجود دارد؟ حضرت زهرا(س) نیازها و دغدغههای من، مفاسدی را که با توجه به اقتضای جامعه برای من پدید میآید، نداشته است. با همین نگرش این کتاب نوشته شد تا بگوییم نه، اتفاقاً آن دوره بحرانیتر از دوران امروز بوده است. در این کتاب سعی شده واقعیتها بیان شود و مخاطب به آن دست پیدا کند.
حمید سبحانی صدر با اشاره به اینکه در این کتاب همچون دو کتاب «راهبرد اقتصادی پیامبر» و «پس از چهل سال» از فن توصیف تاریخ استفاده کرده است، یادآور شد:در این کتاب ضمن اشاره تاریخی، مثالهای امروزی و مصادیق روایی گردآوردی شده و از این طریق دغدغههای مشترک آن زمان و حال را بیان میکند.
در ادامه مراسم معصومی اصل با اشاره به اینکه کار سبحانی صدر همان کاری است که جامعه ما به شدت به آن نیاز دارد، افززود: ما باید تاریخی را کشف کنیم که به درد دانشجوی امروز بخورد. ما در دانشگاه میبینیم اگر بخواهیم کاری انجام دهیم و زیربنای اعتقادی آن را محکم کنیم، ساعت قبل یا بعد استادی داشتند که پنبه آن را زده است. متأسفانه برخی علمای ما به مسائل تکراری پرداختهاند، اما مطالبی که در این کتاب بیان شده تا به حال در جامعه ما گفته نشده و یا به ندرت بیان شده و آن را پرداخت نکردهاند.
این استاد دانشگاه و فعال فرهنگی اصلیترین و اساسیترین چیزی را که از سیره حضرت زهرا(س) برای این نسل پوشید مانده است، وجه اجتماعی حضرت دانست و اضافه کرد: خیلی از مسائلی که بچههای ما در آن درماندهاند و قدرت تصمیمگیری ندارند و از طرفی یک ناتوی فرهنگی فرزندان ما را جدا کرده است؛ مسائل اجتماعی و مدیریت آن است. اینقدر در این زمینهها کم کار شده است که ما در زمینه فهم درست و برداشت صحیح و تطبیق آن با شرایط روز در فقر شدید هستیم.
معصومی اصل در باره «اماه» نیز بیشتر توضیح داد و یادآور شد: امثال این اثر که با پژوهش و تحقیق گردآوری شده باید کشوری شود، باید برای آن پویش و مسابقه برگزار شود تا از این طریق مخاطب با سبک زندگی و این وجه از شخصیت بزرگ ایشان آشنا شود.
وی در ادامه با اشاره به شخصیت سیاسیاجتماعی حضرت زهرا(س) گفت: وجه اصلی اهلبیت این است که قرار است حرکتی انجام شود که الی یوم القیامه شاهکلید طلایی برای حرکت ما به سمت قلههای سعاتمندی شود. دین مجموعهای از چیزهایی است که ما به آن نیاز داریم و اکنون اینطور است که چیزهایی که ما داریم به دست خودمان نرسیده اما در غرب به آن دسترسی دارند و این میشود که خواهر زن تونیبلر، نخستوزیر اسبق انگلستان مسلمان میشود و میگوید که من فقط فاطمه(س) را شناختم. ما آن قسمتها را به خوبی نشان ندادیم.
منبع: تسنیم