برای همه دختردارها امروز که تولد حضرت معصومه (س) است و روز دختر و قطعاً در تب و تاب خوشحال کردن نازدانه هایشان هستند، روز یادآوری یک دغدغه همیشگی هم هست. ذهن پدر و مادرهایی که دخترهای کم سن و سال دارند، پر از اما و اگر است که چه کنند دخترهای معصوم شان در این دوره آخرزمان و فتنههای هزار رنگ وقتی به سن تکلیف رسیدند یا حالا که شدهاند ۹ سال تمام، دل به دل حجاب دهند!
دغدغه دارند. ذهن شان درگیر است و نمیدانند اصلاً آموزش حجاب را از کجا شروع کنند و چطور آن را در ذهن فرزندشان نهادینه کنند که حجاب ریشه کند در پس ذهن دخترهاشان. چه کنند که حجاب برگی نباشد به ساقه افکار دخترشان که با یک نسیم یا طوفان از ساقه جدا شود.
حتماً این روزها کم ندیدهاید پدر و مادرهای متدینی را که می گویند هر کاری از دست شان برآمده انجام دادند اما نمیدانند کجای راه را اشتباه رفتند که دخترهاشان در نوجوانی قید حجاب را زدند و وقتی وارد جمعهای دوستانهای شدند که فضای فکری متفاوتی داشتند رنگ عوض کرده و یکی یکی فاصله گرفتند از آنچه که بودند!
*حجاب اولین و تنهاترین مسئله دین نیست/ تربیت دینی مساوی است با حجاب و نماز و روزه؟
این گزارش پاسخی است به همه این دغدغهها و حجه الاسلام «محمد الهی منش» حرفهای تازهای برای گفتن دارد. اول بسم الله از پدر و مادرهایی که دختر دارند یک درخواست دارد؛ «مهمترین نکته، اصلاح نگاه ما به حجاب است. متاسفانه اشتباه رایج بسیاری از والدین این است که فکر میکنند حجاب اولین و تنهاترین مسئله دین است. اگر دخترشان باحجاب بود فکر میکنند تمام مسائل دینیشان حل شده است و تربیت دینی موفقی داشتند و اگر دخترشان خدای نکرده در حجاب مقداری سست بود فکر میکنند باختند و همه چیز را از دست دادند. نه! اینطور نیست. حجاب یکی از مسائل شرعی و احکام دین است اما تمام دین نیست. نه آن کسی که با حجاب است در اوج تدین قرار دارد و نمرهاش ۱۰۰ است نه آن کسی که در حجاب مقداری سست است، از دین خارج شده و کافر است.»
الهی منش از همه پدر و مادرهایی که دختر دارند یک درخواست دارد و میگوید: «ما اول باید نگاهمان را به حجاب تصحیح کنیم. فکر نکنیم تربیت دینی مساوی است با حجاب و نماز و اگر این دو درست شد تربیت دینی کامل اتفاق افتاده. نه اینطور نیست.»
* حل مشکل حجاب از حجاب شروع نمیشود
باغبان عجول نیست. نهالی میکارد و با عشق از نهالش مراقبت میکند. آبیاریاش میکند. این نهال ریشه میدهد. نهالی که ریشه داده به همین راحتی ریشههایش کنده نمیشود. الهی منش تربیت دینی فرزندان را هم تشبیه میکند به باغبانی و از نگاه ریشهای به تربیت فرزند میگوید: «نکته مهم در تربیت فرزند، داشتن نگاه ریشهای و بلند مدت نسبت به تربیت است. اگر پدر و مادری دنبال تربیت ماندگار و با ثبات باشد باید برای اصلاح ریشهها تلاش کند، حوصله و صبوری داشه باشد. چرا که مقوله تربیت کار سریع السیری که ظرف مدت یک ماه و دو ماه رقم بزنیم تمام بشود و برود نیست. بعضی از پدر و مادرها دنبال راهکارها و مهارتهایی هستند و فکر میکنند بعد از اعمال این راهکارها و بعد از یکی دو ماه یک تحولی افتاق می افتد، نه اینطور نیست. تربیت یک فرآیند تدریجی است. حجاب هم همین طور است. حجاب کلی زیرساخت دارد. یادتان باشد که حل مشکل حجاب از حجاب شروع نمیشود. یعنی اگر میخواهید دخترتان باحجاب بار بیاید از خود نقطه حجاب نباید شروع کنید. کلی مقدمات و زیرساخت دارد که اگر این مقدمات فراهم نشود نمیتوانید نتیجه را ببینید.»
*هر کاری از دست مان بر میآمده انجام دادیم، اما!/محبت محبت، محبت!
هر کاری از دستمان بر میآمده کردیم. لقمه حلال، آرامش، مدرسه خوب، خوراک خوب، پوشاک خوب، اما دخترم سرکش است وگوشش بدهکار حرفهای من و مادرش نیست. اصلاً انگار حرفهای ما را نمیشنود. این شکایت برای شما غریبه نیست! حتماً از دور و بریهایتان شنیدهاید! کجای کار میلنگد! الهی منش بر میگردد به توضیح همان زیرساختهایی که شاید خیلی از ما ممکن است فراموشش کرده باشیم یا نمیدانیم به این اندازه در تربیت فرزندانمان تاثیرگزار است؛
«ایجاد رابطه دوستانه و محبت آمیز یکی از زیرساختهای مورد نیاز برای ترغیب دخترهای ما به حجاب است که از سن دو سالگی و سه سالگی باید آغاز شود. ما خیلی به وجود یک رابطه صمیمی و محبت آمیز با فرزند نیاز داریم. این ارتباط دوستانه پاشنه آشیل تربیت فرزندان ماست. شما میخواهید بچههایتان درس خوان باشند، مؤدب باشند، متدین باشند. هر هدفی در تربیت فرزندان تان دارید، بدانید که مقدم بر تحقق این هدف این مقدمه است و در سایه رابطه خوب و محبت آمیز است که میتوانید این اتفاق را رقم بزنید. یعنی یک طوری که بچهها باید شیفته پدر و مادرشان باشند. به اندازهای که بچهها با ما رفیق باشند و ما را دوست داشته باشند به همان اندزه میتوانیم در فضای تربیت اثرگزار باشیم. با رابطه محبت آمیز، کار خیلی سادهتر میشود.
ببینید وقتی رابطه شما با دخترتان خوب باشد، از شما حرف شنوی دارد. ارزشهای شما را راحتترمی پذیرد. راحتتر با شما حرف می زند. میفهمید درونش چه خبر است. اگر شکی شبههای تردیدی برایش به وجود آمده بود شما زودتر از هر کسی متوجه میشوید، میفهمید درونش چه خبراست و چه میگذرد و یادتان باشد که نظارت در سایه همین رابطه خوب اتفاق می افتد و گرنه تبدیل میشود به دزد و پلیس بازی که بچهها از این فراریاند.»
*اینطوری با دخترهایتان رفیق شوید!
محبت کردن فقط به قربان صدقه رفتن و اینکه بچهمان لبتر کند و هر چه بخواهد برایش بخریم نیست. ایجاد یک رابطه دوستانه با فرزند اصولی دارد که پدر و مادرها گاهی از اصلیترین آن غافلند. کارشناس تربیت دینی از مهمترین راهکاری که میتواند رابطه شما را با دخترتان دوستانه کند میگوید: «فعالیت مشترک با بچهها. این اصل را یادتان باشد. دختر شما دوسالش است با او بازی کنید. ۷ ساله است با او کتاب بخوانید. نوجوان است با هم یک ورزش مشترک انجام دهید. دوتایی به سینما بروید. قدم زنان به پارک بروید و مهمتر از همه اینکه در هم نشینی با دخترنوجوان تان شنونده باشید نه فقط گوینده. بگذارید در طی همین فعالیت مشترک شما را یک آقابالاسر نبیند. از خودش ببیند. پس فراموش نکنید فعالیت مشترک ابزار رفیق شدن با دخترها و به طور کلی ابزار رفیق شدن با بچهها است.»
*این سه خصلت را در بچهها ایجاد کنید خیال تان راحت میشود
چطور دخترهایمان را دیندار کنیم که دختر نوجوانمان در برابر سختترین طوفانهای فکری مقاومت کند. دختر نوجوان ما به محض اینکه یک اردو میرود، رفتارش عوض نشود. حجت الاسلام الهی منش به سه اصل و سه خصلت مهم که باید در بچههایمان ایجاد کنیم اشاره میکند و میگوید: «اگر بخوایم بچههایمان ریشه دار بار بیایند در دوران کودکی باید سه خصلت را در آنها ایجاد کنیم. یکی هویت مستقل، یکی تفکر و سوم آزاد منشی. عزت نفس دخترهایمان را بالا ببریم کمک کنیم اعتماد به نفس داشته باشند، شخصیت وابستهای نداشته باشند و هویتشان مستقل باشد. طوری بار نیایند که در نوجوانی از ترس طرد شدن از برخی جمعهای دوستانه اعتقادات و ارزشهای دینی و حجابشان را کنار بگذارد. بچههایمان را متفکر و آزاد اندیش بار بیاوریم. اگر زمینه سازی کردیم، بچهمان اهل فکر شد و خودش انتخاب کرد دیگر هر اتفاقی بیفتد این آدم تغییر نمیکند. اگر این آدم چند شبهه در مورد دین برایش پیش بیاید کلاً بر نمیگردد از دین. اگر به ناف اروپا هم برود باز حجاب و نمازش را کنار نمیگذارد.»
منبع: فارس