ماژول رسانه

  • 2438
  • 516 مرتبه
  • 10 بهمن 1401

راهکارهای ترویج حجاب توسط حزب الله لبنان؛ از اهدای چادر تا تأسیس کارخانه

راهکارهای ترویج حجاب توسط حزب الله لبنان؛ از اهدای چادر تا تأسیس کارخانه

بانوی مبلّغ لبنانی گفت: برای افزایش تعداد خانم‌ها و دخترهای محجبه چادری، تشکیلات زنان حزب الله و مدارسشان، طرحی را با عنوان چادر زینبی اجرا کردند که در آن هر سال دخترها و خانم‌هایی که تازه چادر پوشیده اند در یک مراسم جشن از طرف سید حسن نصرالله چادر مشکی هدیه می گیرند.

 

به گزارش ستاد اطلاعرسانی موقوفه مهر فاطمی، بعد از پیروزی حزب الله لبنان در جنگ ۳۳ روزه دشمنان استقلال لبنان که پی به قدرت نظامی این حزب در دفاع از تمامیت ارضی لبنان برده بودند به دنبال شروع جنگی دیگر به نام جنگ نرم برآمدند. در این جنگ زنان، جوانان و فرهنگ ناب شیعه مورد حملات دشمن قرار گرفت. از این رو بانوان فرهیخته لبنانی خود را برای این جنگ خطرناک و خاموش آماده کردند.

« الأمیره نعمت حرفوش» مدیر برنامه‌های شبکه کربلا، استاد آموزشگاه شهیده ام یاسر (حوزه علمیه خواهران لبنانی)، مؤلف کتاب تفسیر تربیتی سوره النور "أسوار النور"، دارای ارشد مدیریت آموزشی و اخلاق کاربردی و دانشجوی مقطع دکتری در گفت‌وگو با خبرنگار سرویس بین الملل حوزه به معرفی وضعیت پوشش زنان لبنانی و راهکارهای حزب الله و تشکلات فرهنگی لبنان برای ترویج حجاب در میان زنان مسلمان لبنان پرداخت.

بخش دوم این مصاحبه به شرح ذیل است:

حوزه: در خصوص حجاب بانوان مسلمان در حال حاضر میزان استقبال از حجاب اعم از چادر یا روسری در لبنان میان زنان مسلمان و دختران جوان چگونه است؟

حجاب به معنای روسری با لباس گشاد به عنوان فرهنگ قدیمی زنان شیعه لبنان وجود داشت و بعضی از خانواده‌ها لباس فرهنگی بانوانشان عبارت بود از پیراهن گشاد مشکی و چادر کوتاه تا زانو، بسته از جلو و نقاب سفید به صورت اینکه فقط چشم‌هایشان پیدا بود. مانند خانواده من که خانواده شیعی حاکم منطقه بقاع بودند.

این لباس برای نشان دادن عفت وحفاظت از زنان است، ولی متأسفانه این فرهنگ با ورود استعمار فرانسه به لبنان وتلاش فراوان دولت فرانسه در زمینه فرهنگی برای ایجاد تحول اجتماعی در لبنان و به طور خاص در مناطق شیعه و برای تضعیف شیعیان لبنانی مورد هجمه قرار گرفت و از سوی دیگر درگیر کردن مردم لبنان با مشکلات فرهنگی واجتماعی، فرهنگ استعماری را جایگزین کردند تا مسأله مقاومت در برابر استعمار فراموش شود.

تاثیر استعمار فرانسه در بی حجاب کردن بانوان لبنانی

بر اثر تبلیغات، فرانسوی‌ها فرهنگی ایجاد کردند که مبتنی بر اساس حقوق زن و آزادی وغیره بود و واقعاً توانستند که اکثر زنان منطقه بیروت و مناطق شهری را بی‌حجاب کنند یا سبک حجابشان نسبت به گذشته از لحاظ شرعی و فرهنگی کمرنگ‌تر شد.

البته استقبال خانواده‌های شیعه از حجاب همیشه وجود داشته و به ندرت خانواده‌هایی پیدا می‌شوند که دخترهایشان بی‌حجاب باشد. اما استعمار فرانسه موجب شد که حجاب‌ها ضعیف تر شود و چادر کمتر در بین جوان‌ها مشاهده شود.

بعد از جنگ ۳۳ روزه شاهد وضعیت حجاب در سه بخش هستیم؛ بخش اول بانوانی که معتقدند باید حجابشان کامل باشد و از لباس بلند وگشاد و روسری بسته و چادر مشکی استفاده می‌کنند. بخش دوم دخترهایی که نمی‌خواهند حجاب داشته باشند، ولی فرهنگ و عرف خانواده‌هایشان اجازه نمی‌دهد که بی‌حجاب باشند. آن‌ها لباس تنگ می‌پوشند با روسری، شال یا مقنعه و تنها موهایشان را می‌پوشانند. بخش سوم؛ دخترهایی که هیچ حجابی ندارند ولباسشان شبیه لباس‌های غربی است. این گروه به لحاظ تعداد کمتر از دو گروه قبلی هستند.

بیش از ۴۲درصد بانوان شیعه و سنی لبنان محجبه هستند

به طور کلی دخترهای شیعه حجاب و چادر می‌پوشند. امروز تعداد بانوان محجبه لبنان اعم از شیعی و سنی بیش از ۴۲ درصد است، ولی مشکلی که ما با آن روبرو هستیم مشکل فرهنگ آرایش زنان محجبه یا نوع پوشاک (تنگ – کوتاه -بالای زانو- شلوار تنگ...) است که روز به روز این نوع پوشش‌ها بیشتر می‌شود. علیرغم هجمه‌هایی که علیه عفاف و حجاب و دعوت برای حق انتخاب می‌شود، بانوان لبنانی هستند که هنوز با چادر مشکی در همه جا چه بیرون از منزل و سر کار و چه در حضور مهمانانشان در خانه حجاب شرعی را رعایت می‌کنند. در سال‌های اخیر، بر اثر ورود فرهنگ حجاب برخی کشورهای همسایه به لبنان، شاهدیم که خانم‌های چادری و یا دخترهایی که مقنعه می‌زدند حجابشان کامل نیست.

حوزه: فعالیت های تبلیغی فرهنگی حزب الله در لبنان برای جذب کودکان نوجوانان و جوانان در مدارس و مراکز فرهنگی و طرح‌های جدید و جذاب چگونه است؟

مادران همیشه مهمترین الگو برای دخترانشان هستند و بعد از آن نقش سایرین قابل توجه است. برای تبلیغ احکام شرعی و ترویج حجاب در جامعه به دو محور به طور همزمان متمرکز شدیم.

محور اول خانواده تشکیلات زنان حزب الله که در مناطق گوناگون تشکیل شده بود، برگزاری برنامه‌های فرهنگی ومذهبی را در مساجد و خانه‌ها را آغاز کردند. یعنی با اعتماد به ارتباطات اجتماعی، بانوانی که زیر شاخه تشکلات اجتماعی بودند در تمام سال تلاش می‌کنند که یک برنامه منظم را اجرا کنند.

در مراسمات هفتگی برنامه عزاداری اهل بیت(ع) در خانه‌ها و کوچه‌ها هر هفته در یک خانه برگزار می‌شود. دعوت از سخنرانان و بررسی موضوعات مورد نیاز جامعه از جمله این برنامه‌ها است و به این ترتیب کم کم فرهنگ مذهبی توسعه می‌یابد. از اثرات این جلسات این بود که بانوان اهتمامشان به حجاب اسلامی بیشتر می‌شد. یعنی به طور غیر مستقیم بر روی بانوان بی‌حجاب تاثیر گذار بودیم. در این مجالس پذیرای بانوان با حجاب و بی‌حجاب بودیم و در مراسم‌ها اعم از جشن یا عزاداری اهل بیت بدون تفاوتی خانم‌های با حجاب و بی حجاب شرکت می‌کنند. البته بعضی از بانوان بی‌حجاب وقتی که به چنین مراسماتی وارد می‌شوند، حرمت این مراسمات را نگه می‌دارند و از یک شال و یا روسری استفاده می‌کنند.

از این رو به تدریج استقبال از مسأله حجاب رو به افزایش رفت و مادرهای شیعه از آن استقبال کردند و دخترها از سن ۹ سالگی مکلف شده و آموزش می‌بینند تا نماز و حجاب خود را رعایت کنند.

تجلیل سید مقاومت از دختران تازه تکلیف در لبنان

محور دوم مدارس و تشکیلات فرهنگی است، از سال ۱۹۹۰م به بعد کمیته تعلیم دینی اسلامی در لبنان، مدارس المصطفی(ص)، مدارس المبرات و مدارس المهدی(عج ) پشت سر هم تأسیس شدند و یکی از اهداف این مدارس و برنامه‌هایشان برگزاری "جشن تکلیف" است. این جشن برای دخترهایی است که به سن ۹ سال رسیدند و باید طبق احکام شرعی رفتار نمایند.

در آنجا سلسله‌ای از دروس درباره احکام شرعی از شروع کلاس سوم ابتدایی به دانش آموزان آموزش می‌دهند و احکام وضو، نماز، روزه، حجاب در سطح متناسب با توانایی درک و فهم آنها و سنشان آموزش داده می‌شود.

در این مراسم تمام دخترهایی که به سن تکلیف رسیدند در جشن تکلیف شرکت می‌کنند و از سوی شخصیت‌های بزرگ سیاسی واجتماعی مثل سید محمد حسین فضل الله و سید حسن نصر الله با تقدیم هدایا به دختران مکلف در حضور خانواده‌هایشان از آنها تجلیل می‌شود.

عکس یادگاری دختران تازه تکلیف با سید مقاومت

در برخی از محافل تعداد شرکت کنندگان این جشن به هزار دختر می‌رسد که در یک روز هدیه‌شان را از سید حسن نصرالله می‌گیرند وایشان تا آخر جشن می‌ماند تا همه دخترها به صورت تکی با او عکس بگیرند. به این طریق همیشه در ذهن این دختر می‌ماند که "سید حسن نصرالله در مراسم جشن تکلیفش شرکت کرده به او هدیه داده و این اتفاق مهم را به او تبریک گفته است" ما این جمله را بارها از زبان دخترهای این مدارس شنیدیم.

اما درباره معلم‌ها و مربیان این مدارس، تشکیلات فرهنگی مانند کشافة الامام المهدی(عج) ورود معلم یا مربی بی‌حجاب را به این مدارس و این تشکیلات ممنوع کردند و یک لباس شرعی را متناسب با موازین اسلامی به معلم‌ها الزام کردند. این مانتو طبق الگوی شرعی (بلند- گشاد- با روسری کاملا بسته) دوخته شده چون معلم یا مربی الگو است و باید پوشش مطابق با فلسفه و چشم انداز مدرسه باشد. همچنین برای شبکه‌های رسانه‌ای حزب الله یا تلویزیون المنار برای بانوان پوشش حجاب شرعی را در نظر گرفتند که طبق آن عمل می‌کنند.

طرح اهدای چادر زینبی به دختران و بانوان تازه حجاب

برای افزایش تعداد خانم‌ها و دخترهای محجبه چادری، تشکیلات زنان حزب الله و مدارسش طرحی را با عنوان چادر زینبی اجرا کردند. هر سال دخترها وخانم‌هایی که تازه چادر پوشیدند در یک مراسم جشن از طرف سید حسن نصرالله چادر مشکی هدیه می‌گیرند.

در لبنان، یک دختر آزاد است خودش حجاب یا سبک لباسش را انتخاب کند، ولی مأموریت خانواده و تشکیلات فرهنگی این است که آگاهی این دختر را افزایش دهند تا خودش به صورت آزادانه حجاب یا چادر را انتخاب کند و تبعات با حجاب یا بی‌حجاب بودن آن بر عهده خانواده است.

تأسیس کارخانه صنعت لباس حجاب زن توسط حزب الله لبنان

با تکیه بر این فرایند تشویقی و روش ایجاد آگاهی خانواده‌ها، و ساخت الگوی خاص برای لباس شرعی این تشکیلات موفق به رسیدن به آمار ۴۲ درصد زنان محجبه شدند در حالیکه لبنان شرایط بسیار خاص و تنع فرهنگی بالایی دارد و ادیان و اطیاف مختلف در آن زندگی می کنند. در زمینه تشویق به حجاب مهمترین مساله ساخت الگو است که طبق شرایط شرعی ومعیارهای تمدن انجام می‌شود. در مراحل اولیه کار فرهنگی حزب الله در مسأله حجاب، تأسیس کارخانه صنعت لباس حجاب زن محجبه کارخانه الرسول(ص)، کارخانه الکوثر و کارخانه الرضا(ع) ... ودر مراحل بعدی کارخانه‌هایی را برای صنعت لباس دختران محجبه ( الصراط، ربی و...) تاسیس کردند.

منبع: حوزه نیوز

 

فایل های پیوست

نظرات

قوانین ارسال نظر

  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
  • با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمی‌یابند بنابراین توصيه مي‌شود از مثبت و منفی استفاده کنید.
Copyright © 2024, All Rights Reserved.