ماژول رسانه

  • 2300
  • 653 مرتبه
  • 17 دی 1401

حسینیه در اتوبوس

حسینیه در اتوبوس

«حسینیه بی‌نشان» به ابتکار هیأتی‌های شهرستان کاشمر، در قالب یک اتوبوس روضه و عزاداری را درب خانه مردم و نهادهایی برد که به هر دلیل امکان حضور در مجالس عزاداری را ندارند.

به گزارش ستاد اطلاعرسانی موقوفه مهر فاطمی، در آیین سنتی و رسم تاریخی کشورمان، همواره هیأت در حسینیه‌ای برپا می‌شد و علاقه‌مندان و عاشقان اهل بیت(ع) برای شرکت در آن، خود را به محل برگزاری می‌رساندند، اما در اولین سال شیوع کرونا یعنی محرم سال ۹۹ بود که این رسم شاید برای اولین بار تغییر کرد و حاج محمود کریمی با یک نوآوری، به قول خودش روضه‌گرد شد. او وانتی راه انداخت که پشت آن سیستم موردنیاز صوت تعبیه شده بود و به خیابان‌ها و محله‌های مختلف تهران می رفت و در ۱۰ شب دهه اول محرم، روضه‌خوانی می کرد.

 

تصمیم گرفتیم روضه را به در خانه‌های مردم ببریم

این کار محمود کریمی یک خرق عادت بود و مردم که همیشه باید سراغ روضه می‌رفتند، این بار روضه به خانه‌ها و محله‌های آنان آمده بود که بسیار مورد استقبال آنان قرار گرفت. فاطمیه امسال یعنی در سال ۱۴۰۱ هیأتی‌های کاشمر در خراسان رضوی هم نوآوری کردند و تصمیم گرفتند طرح «حسینیه بی‌نشان» را راه‌اندازی کنند تا به وسیله آن، روضه را به در خانه‌های مردم به خصوص آنانی که در این شب‌ها به هر دلیل امکان شرکت در مجالس روضه را ندارند، ببرند.

علی ناظمی، مسؤول شورای هیأت‌های مذهبی کاشمر در این خصوص می‌گوید: «امسال تصمیم گرفتیم برای افرادی که توان و امکان حضور در روضه و مجالس عزا را به هر دلیلی ندارند، با طرح «حسینیه بی‌نشان» مجلس روضه برپا کنیم. پیش از فرارسیدن ایام عزاداری فاطمیه دوم جلسات مشورتی بسیاری داشتیم که چگونه می‌توانیم یک حسینیه سیار طراحی کنیم. ابتدا تصمیم بود که یک کانکس را چرخدار کنیم، اما در نهایت به ایده حسینیه اتوبوسی رسیدیم».

 

 

 

اتوبوسی که حسینیه شد

با هماهنگی و همراهی شهرداری شهرستان کاشمر، اتوبوسی در اختیار این هیأتی‌ها قرار گرفت. ناظمی می‌گوید: «این اتوبوس را تحویل گرفتیم و صندلی‌های جلویی آن را برداشتیم و در جایگاه صندلی‌های عقب نیز تغییراتی ایجاد کردیم. فضای داخلی اتوبوس نیز کاملاً سیاه‌پوش شد. این تغییرات حدود ۳ روز طول کشید و ما که اتوبوس را چهارشنبه ۳۰ آذرماه تحویل گرفتیم، توانستیم از صبح جمعه دوم دی‌ماه، با این اتوبوس، مجالس عزاداری را برپا کنیم.»

۵۰ ـ ۶۰ نفر در اتوبوس عزاداری می‌کردند

کارمندان و کارگران بسیاری هستند که به دلیل نوع مشاغل خود شب‌ها باید شیفت باشند تا روند خدمت‌رسانی به مردم مختل نشود. از این قشر می‌توان به آتش‌نشانان، مأموران نیروی انتظامی، پزشکان و پرستاران اشاره کرد. مسؤول شورای هیأت‌های مذهبی کاشمر در این خصوص می‌گوید: «با اتوبوس در محلات مختلف حضور پیدا می‌کردیم و یا مقابل مدارس، بیمارستان‌ها، ایستگاه‌های آتش‌نشانی، کلانتری‌ها و ... می‌رفتیم و افراد علاقه‌مند را به داخل اتوبوس دعوت می‌کردیم و در بازه زمانی یک ساعته برای ۵۰ تا ۶۰ نفر حاضر در اتوبوس مجلس عزاداری برپا می‌کردیم. این مراسم با قرائت قرآن شروع می‌شد، سپس سخنرانی و در نهایت روضه و مداحی انجام می‌گرفت».

 

 

۴۳ مجلس عزاداری در قالب حسینیه بی‌نشان برپا شد

این ایده حسینیه اتوبوسی موجب شد که بسیاری از مردم که به دلیل شرایط خود اعم از شغلی یا بیماری، امکان حضور در مراسم عزاداری نداشتند، توفیق شرکت در عزا را داشته باشند. ناظمی می‌گوید: «در بازه زمانی ۵ روزه که این حسینیه اتوبوسی را تا شام شهادت حضرت زهرا (س) برگزار کردیم، ۴۳ مجلس عزا در شهرستان کاشمر برگزار کردیم. در مجموع ۲۴۰۰ نفر در این مجالس شرکت کردند که این رقم براساس تعداد بسته‌های پذیرایی توزیع شده، اعلام می‌شود».

دانش‌آموزانی که دور اتوبوس اشک می‌ریختند

هیأتی‌ها پیش از حضور در محلات یا مراکز مختلف اطلاع‌رسانی می‌کردند تا با توجه به محدودیت نفراتی که در اتوبوس بود، برنامه‌ریزی برای شرکت افراد داشته باشند. او می‌گوید: «در زمان حضور در مدارس، بیمارستان‌ها و ... شاید چند مرتبه اتوبوس پُر و خالی می‌شد و برای افراد مجلس برپا می‌کردیم. یک مرتبه به مدرسه‌ای رفتیم که مدیر آن در خصوص نحوه برگزاری برنامه کامل توجیه نشده بود و تمام دانش‌آموزان را به صف کرده بود تا برایشان روضه خوانده شود. زمانی که محدودیت نفرات را گفتیم، تصمیم شد تا افراد اولویت‌بندی شوند و به اتوبوس بیایند. اولین گروه که مجلسشان در اتوبوس به زمان روضه رسید، لحظه‌ای از اتوبوس خارج شدم و دیدم دور تا دور اتوبوس دانش‌آموزانی روی زمین نشسته‌اند و با اندک صدایی که از اتوبوس خارج می‌شد، در حال اشک ریختن بودند. این تصویر انگیزه ما را بسیار افزایش داد.»

 

استقبال امام جمعه کاشمر از حسینیه بی‌نشان

در شهرستان کاشمر ۵۲ حسینیه فعال است که همچون سایر شهرها و مجالس، در مناسبت‌های خاص بسته به استقبال مردم مجالس عزا و جشن در آنان برپا می‌شود. این مجلس عزاداری در اتوبوس با جمعیت ۵۰-۶۰ نفره خیلی خودمانی و کوچک بود و حال و هوای متفاوتی نسبت به مجالس بزرگ و پُرجمعیت شهر داشت. ناظمی می‌گوید: «امام جمعه شهرستان کاشمر بازدیدی از حسینیه اتوبوسی ما داشت و با حضور حجت‌الاسلام راجی، مجلس عزاداری نیز برای او برپا کردیم که بسیار از آن استقبال کرد و مورد تقدیر قرار داد.»

حضور ۱۰ سخنران و مداح در هیأت اتوبوسی

این هیأت سیار در مجموع هفت سخنران و سه مداح داشت که هرکدام به فراخور زمانی خود برای عرض ادب حضور پیدا می‌کردند. رئیس شورای هیأت‌های مذهبی کاشمر می‌گوید: «برنامه داشتیم براساس استقبال مردم از برپایی این حسینیه بی‌نشان در روز نخست، برای روزهای بعدی هم تصمیم‌گیری کنیم که به قدری استقبال بالا بود که تا شام شهادت ادامه دادیم. در این روزها بسیاری از مدارس و مردم محلات مختلف درخواست داشتند تا ما در آنجا نیز مجالس عزاداری برپا کنیم اما فرصت نداشتیم و برنامه ما پُر شده بود.»

 حضور حسینیه بی‌نشان در مدارس کاشمر

هیأتی‌ها تصمیم دارند، در مناسبت‌های بعدی مانند اعیاد و شهادت‌های دیگر نیز که هیأت‌ها کمتر مجلس برگزار می‌کنند، این ایده را ادامه دهند تا ان شاء الله افراد دیگری هم بتوانند از این مجالس بهره ببرند.

این برنامه نمونه‌ای از اقدامات هیأت‌ها در فاطمیه امسال است که در قالب طرح حماسه هیأت طراحی شده و بنا دارند از شهادت حضرت زهرا (س) به روایت ۷۵ روز تا روز میلاد ایشان در ۲۳ دی‌ماه ادامه داشته باشد.

 

منبع: فارس

فایل های پیوست

نظرات

قوانین ارسال نظر

  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
  • با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمی‌یابند بنابراین توصيه مي‌شود از مثبت و منفی استفاده کنید.
Copyright © 2024, All Rights Reserved.